Diabétesz Egyesület Berettyóújfalu

Élet Diabétesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület Berettyóújfalu Bessenyei Ltp. 20. Fsz. 3. Létrejött a cukorbetegekért és azok családjaiért.

Kis türelmet kérünk, beszerkesztünk néhány jó receptet. Sütit is.



Diabetikus méteres kalács: Faágnak is formázható.

170g Fruktóz 170g Ch  680 kalória --------- zsír ----- ---fehérje 

glikémiás indexe 30%

250g liszt      175g Ch  830 kalória    2,5 g zsír  26,6 g fehérje

250 g tej         11,2 Ch 125 kalória    3,5 g zsír    8,5 g fehérje

1 cs. puding    17 Ch    389 kalória     1,4g zsír    2,9 g fehérje

4 tojás              1,2 Ch 272 kalória     21,6 zsír   19,2 g fehérje

2 evőkanál kakaó-----------------------------------------------------------

1 csomag sütőpor----------------------------------------------------------

1 dl olívaolaj     0,1 Ch 824 kalória   91,6 zsír     0,1 fehérje

1 dl víz -------------------------------------------------------------------------

140 gr vaj         0,8 Ch 1052 kalória 11,4 zsír     0,9 fehérje

80 gr.Xilit         80 Ch     192 kalória  --------------------------------

Glikémiás indexe 7%  

100 g diétás csoki 44 Ch  573 kalória  34,1 zsír 7 fehérje

----------------------------------------------------------------------------------------

  4993 Ch  4937 kalória 166,1 zsír 65,2 fehérje

CH= szénhidrát

Ahány szeletre vágjuk annyifelé osztjuk az értékeket, így megkapjuk az egy szelet ch, kalória zsír, fehérje értékét. Ha a Fruktóz helyett is Xilitet teszünk akkor a glikémiás indexe még jobb.  A xilithez lassan kell hozzászoktatni a szervezetet, hogy ne okozzon hasmenést, később már fogyaszthatjuk. Természetesen mint minden ch-t ezt is be kell számolni a napi adagba.

Elkészítés: 

A 170 gr fruktózt, vagy xilitet a 4 tojás sárgájával össze keverünk a víz felét hozzá adjuk és tovább keverjük. 25 dk liszta sütőporral , a tojások keményre vert habjával a megmaradt vízzel és oliva olajjal összekavarjuk.

Kikent és lisztezett őzgerinc formába önjük a felét és a másik feléhez két evőkanál kakaót kavarunk, majd ezt is egy kikent és lisztezett őzgerinc formába öntjük. 

Előmelegített sütőbe, mint a piskótát lassan sütjük ki. Ha kihült deszkára kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt gerezdekre szeljük és úgy rakjuk, hogy egy sárga egy barna.

Krémje: a szeletek közé: 

10 dk fruktóz vagy xilit, 15 dk vaj, ezt habosra keverjük 2,5 dl tejbe egy csomag puncs pudingot megfőzünk, ha kihült összekavarjuk a vajas krémmel és teszünk hozzá 4 kanál rumot.  Ezzel a krémmel ragasztjuk össze a szeleteket.

Máz: 100gr diabetikus csokit víz fölött felolvasztunk két evőkanál tejet és egy evőkanál olívaolajat keverünk hozzá. Ezzel becsurgatjuk, vagy kenjük a tésztát.

Srégen kezdjük szeletelni, hogy a szeletek sárga puncskémm és barna színűek legyenek.

Nagyon gusztusos és finom sütemény, de számítsuk be az értékeket.

husvet_anyukammal002.jpg

Minta vacsora a honlapról: Zöldségek és a párolt rizs.

25 dk rizs, 40 dk darált hús, 50 dk mexikói zöldség, 1 fej karfiol,1 alma, 1 db kis fej vöröshagyma, 1 kocka pörkölt szaft. Kiadós laktató, mégsem emeli meg a vércukrot.

25 dk rizs egy teás csészényi. Mérjük le előtte. A rizst megmossuk alaposan, majd másfélszer annyi vizet adunk hozzá és pici vegetával, vagy sóval fel főzzük lefedve. Ha forr, lekapcsoljuk alatta a villanytüzhelyet (ha gázon főzzük akkor meg a fel főzés után alátéten hagyjuk de a gázt elzázjuk. Elég az a meleg amit a láng fölött lévő alátét átmelegített. Takarjuk be jól konyharuhákkal. Így hagyjuk kb fél órát. Ha ehetőre hült öntsük nyakon egy kevés olíva olajjal, óvatosan kavarjuk össze.

A vegyes zöldségeket rakjuk egy jénai edénybe rakjuk körbe a megtisztitott kalfiol rózsákkal, vagy brokkolival, a közepére tegyünk egy almát melynek kiszedtük a közepét. Semmi füszert nem kell rá rakni, sót sem. Berakjuk a mikróba 10-15 perc attól függ mekkora adag a karfiol. Az alma nedves nagyon ezért nem kell hozzá víz sem. A darálthúsból készítsünk pörköltet, de lehet más hússal is. Lehetőleg azért arra figyeljünk, hogy ne sok zsíradékban sültet tegyünk mellé, mert ez veszít az egészséges étel minőségén. A rizs tetejére rakjuk rá a szaftos húst, és jöhet a tálalás. Ha zöld saláta levél is kerül a tányérra, nagyon jól is néz ki.

A képen látható adag kb 40 gr. szénhidrátot tartalmaz Kevés a fehérje, mert a 6 főre készült étel összesen 40 dg húsból készült. az olíva olajat ne használjuk a rizs pörkölésére, mert elveszti a koleszterin csökkentő hatását. Glikémiás indexe a sok zöldség miatt jó, de figyeljünk rá, hogy abból legyen sok a tányéron, a rizsből csak két kanálnyi. Ha megmérünk szárazon 6-7 dk rizs és megfőzzük, akkor azt kapjuk amennyit egy evésre megehetünk. Mellé sok zöldséggel.

Jó étvágyat! 2012._aprilis_17_dietetika026.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 36
Heti: 82
Havi: 299
Össz.: 57 331

Látogatottság növelés
Oldal: RECEPTEK
Diabétesz Egyesület Berettyóújfalu - © 2008 - 2024 - edes-berettyoujfalu.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »