Kis türelmet kérünk, beszerkesztünk néhány jó receptet. Sütit is.
Diabetikus méteres kalács: Faágnak is formázható.
170g Fruktóz 170g Ch 680 kalória --------- zsír ----- ---fehérje
glikémiás indexe 30%
250g liszt 175g Ch 830 kalória 2,5 g zsír 26,6 g fehérje
250 g tej 11,2 Ch 125 kalória 3,5 g zsír 8,5 g fehérje
1 cs. puding 17 Ch 389 kalória 1,4g zsír 2,9 g fehérje
4 tojás 1,2 Ch 272 kalória 21,6 zsír 19,2 g fehérje
2 evőkanál kakaó-----------------------------------------------------------
1 csomag sütőpor----------------------------------------------------------
1 dl olívaolaj 0,1 Ch 824 kalória 91,6 zsír 0,1 fehérje
1 dl víz -------------------------------------------------------------------------
140 gr vaj 0,8 Ch 1052 kalória 11,4 zsír 0,9 fehérje
80 gr.Xilit 80 Ch 192 kalória --------------------------------
Glikémiás indexe 7%
100 g diétás csoki 44 Ch 573 kalória 34,1 zsír 7 fehérje
----------------------------------------------------------------------------------------
4993 Ch 4937 kalória 166,1 zsír 65,2 fehérje
CH= szénhidrát
Ahány szeletre vágjuk annyifelé osztjuk az értékeket, így megkapjuk az egy szelet ch, kalória zsír, fehérje értékét. Ha a Fruktóz helyett is Xilitet teszünk akkor a glikémiás indexe még jobb. A xilithez lassan kell hozzászoktatni a szervezetet, hogy ne okozzon hasmenést, később már fogyaszthatjuk. Természetesen mint minden ch-t ezt is be kell számolni a napi adagba.
Elkészítés:
A 170 gr fruktózt, vagy xilitet a 4 tojás sárgájával össze keverünk a víz felét hozzá adjuk és tovább keverjük. 25 dk liszta sütőporral , a tojások keményre vert habjával a megmaradt vízzel és oliva olajjal összekavarjuk.
Kikent és lisztezett őzgerinc formába önjük a felét és a másik feléhez két evőkanál kakaót kavarunk, majd ezt is egy kikent és lisztezett őzgerinc formába öntjük.
Előmelegített sütőbe, mint a piskótát lassan sütjük ki. Ha kihült deszkára kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt gerezdekre szeljük és úgy rakjuk, hogy egy sárga egy barna.
Krémje: a szeletek közé:
10 dk fruktóz vagy xilit, 15 dk vaj, ezt habosra keverjük 2,5 dl tejbe egy csomag puncs pudingot megfőzünk, ha kihült összekavarjuk a vajas krémmel és teszünk hozzá 4 kanál rumot. Ezzel a krémmel ragasztjuk össze a szeleteket.
Máz: 100gr diabetikus csokit víz fölött felolvasztunk két evőkanál tejet és egy evőkanál olívaolajat keverünk hozzá. Ezzel becsurgatjuk, vagy kenjük a tésztát.
Srégen kezdjük szeletelni, hogy a szeletek sárga puncskémm és barna színűek legyenek.
Nagyon gusztusos és finom sütemény, de számítsuk be az értékeket.
Minta vacsora a honlapról: Zöldségek és a párolt rizs.
25 dk rizs, 40 dk darált hús, 50 dk mexikói zöldség, 1 fej karfiol,1 alma, 1 db kis fej vöröshagyma, 1 kocka pörkölt szaft. Kiadós laktató, mégsem emeli meg a vércukrot.
25 dk rizs egy teás csészényi. Mérjük le előtte. A rizst megmossuk alaposan, majd másfélszer annyi vizet adunk hozzá és pici vegetával, vagy sóval fel főzzük lefedve. Ha forr, lekapcsoljuk alatta a villanytüzhelyet (ha gázon főzzük akkor meg a fel főzés után alátéten hagyjuk de a gázt elzázjuk. Elég az a meleg amit a láng fölött lévő alátét átmelegített. Takarjuk be jól konyharuhákkal. Így hagyjuk kb fél órát. Ha ehetőre hült öntsük nyakon egy kevés olíva olajjal, óvatosan kavarjuk össze.
A vegyes zöldségeket rakjuk egy jénai edénybe rakjuk körbe a megtisztitott kalfiol rózsákkal, vagy brokkolival, a közepére tegyünk egy almát melynek kiszedtük a közepét. Semmi füszert nem kell rá rakni, sót sem. Berakjuk a mikróba 10-15 perc attól függ mekkora adag a karfiol. Az alma nedves nagyon ezért nem kell hozzá víz sem. A darálthúsból készítsünk pörköltet, de lehet más hússal is. Lehetőleg azért arra figyeljünk, hogy ne sok zsíradékban sültet tegyünk mellé, mert ez veszít az egészséges étel minőségén. A rizs tetejére rakjuk rá a szaftos húst, és jöhet a tálalás. Ha zöld saláta levél is kerül a tányérra, nagyon jól is néz ki.
A képen látható adag kb 40 gr. szénhidrátot tartalmaz Kevés a fehérje, mert a 6 főre készült étel összesen 40 dg húsból készült. az olíva olajat ne használjuk a rizs pörkölésére, mert elveszti a koleszterin csökkentő hatását. Glikémiás indexe a sok zöldség miatt jó, de figyeljünk rá, hogy abból legyen sok a tányéron, a rizsből csak két kanálnyi. Ha megmérünk szárazon 6-7 dk rizs és megfőzzük, akkor azt kapjuk amennyit egy evésre megehetünk. Mellé sok zöldséggel.
Jó étvágyat!